top of page
20240619_140151.jpg

Naar de trimsalon

Konijnen heb je in veel verschillende soorten, rassen. Heb je een langharig konijn die toe is aan een trimbeurt? Of een konijn wat last heeft van plakpoep of van de rui?
Trimsalon BunnyCat & Co is een professionele trimsalon voor konijnen.
Het welzijn van je konijn staat voorop. 

Waarom met je konijn naar de trimsalon?

Niet alle konijnen zijn in staat om de eigen vacht te verzorgen. Vooral langharige konijnen of konijnen in de rui hebben hier moeite mee. Een langharig konijn wat niet zo goed geborsteld is of niet op tijd geknipt wordt kan klitten in de vacht krijgen. Dit is niet fijn voor je konijn. Ook kan de huid dan niet meer ademen. Een konijn in de rui verliest zijn oude haren, die vallen uit om plaats te maken voor nieuwe sterke haren. Meestal is de verhaarperiode (rui) 2 keer in het jaar. Sommige konijnen hebben hier wat hulp bij nodig. Konijnen met bijvoorbeeld plakpoep zijn zeker ook welkom in de trimsalon. Ik maak de billen dan weer schoon en de onderkant wordt wat korter geknipt. Samen kunnen we kijken naar hoe we plakpoep kunnen verminderen en voorkomen.
 

Verzorging van de konijnenvacht

Bij langharige konijnen wordt de vacht eerst even door geborsteld en gevoeld om eventuele klitten op te sporen en word je konijn lekker geaaid om even te wennen en om je konijn gerust te stellen.
Eventuele klitten of vervilting worden als ze niet meer uit te borstelen zijn uit de vacht geknipt of geschoren. Daarna wordt de vacht wat nog mooi is bij geknipt.
Bij kortharige konijnen in de rui, kan soms een kambeurt ook helpen. Hiermee verklein je de kans op verstopping van de darmen. Je konijn krijgt minder haar binnen.  

Konijnen met plakpoep wordt afhankelijk van de ernst eerst even het kontje gewassen. Handdoekdroog gemaakt en de vacht bij het kontje kort geknipt. 
Standaard wordt bij een trimbehandeling ook de nagels geknipt, oren nagekeken en eventueel de tanden. Je konijn kan ook gewogen worden. Het trimmen van je konijn wordt gedaan op een rustige en huid-vacht en diervriendelijke manier. 

Tips voor een bezoek aan de trimsalon

Heeft je konijn een maatje? Voor konijnen is het fijn als het maatje mee komt naar de trimsalon. Soms kan er namelijk ruzie ontstaan bij thuiskomst, omdat het konijn een ander geurtje bij zich heeft en ergens anders is geweest. 

Na de trimbehandeling heeft een konijn voldoende hooi en water nodig. 
Een konijn gaat zichzelf na de trimbehandeling waarschijnlijk uitgebreidt wassen en likt zo nog best veel haren op. Hooi helpt je konijn om de haren goed door de darmen te laten gaan. Waardoor verstopping tot een minimum beperkt wordt. 

bottom of page