top of page

Huid-vacht en diervriendelijke trimmethode


Katten en ook konijnen trimmen bestaat nog niet heel erg lang, dat in tegenstelling tot honden trimmen. Katten en konijnen trimmen was eerst afgekeken van het honden trimmen. Honden zet je vaak vast met een halsbandje en een lijntje, maar bij katten (en konijnen) moet je dit juist niet doen. Katten raken daar alleen maar gestrest van en kunnen hier zelfs een trauma aan overhouden. Dat moeten we zeker niet hebben.


Bij een trimbehandeling komt altijd wel wat stress kijken. Ze moeten in het reismandje in de auto naar de trimsalon. Bij speciale kattentrimsalons worden geen honden getrimd of worden honden in een aparte ruimte getrimd. Hierdoor ruiken katten geen "enge"luchtjes wat ze extra gestrest maken.Wat houdt de huid, vacht en diervriendelijke trimsalon in?

Om de katten en konijnenvacht niet te beschadigen wordt er alleen gewerkt met kammen en borstels die huid en vachtvriendelijk zijn. Deze maken de vacht niet kapot en beschadigen de vacht niet. Dus geen furminator, ontwollers of coatkings. Hiervan raakt de vachtcyclus ontregelt en je trekt er ook de goede haren mee uit. Ook kan het zorgen voor een permanente rui. Waardoor de kat altijd zou verharen en je ook de goede haren ermee uit de vacht haalt. Hierdoor maakt de vacht "noodhaar"aan wat van slechtere kwaliteit is.

Ik gebruik en adviseer de combikam en een slickerborstel, deze zijn het meest vriendelijk voor de kat. Voor een (langharig) konijn adviseren we de 100% zwijnenharen borstel.
Huid, vacht en diervriendelijk houdt ook in dat we zoveel mogelijk met het dier mee bewegen, niet trimmen onder dwang. Natuurlijk wordt het konijn of de kat wel op tafel gehouden, maar niet te strak vastgepakt.

Heeft je kat klitten in de vacht? Dan worden deze klitten eruit gehaald. Als ze niet meer uit te kammen zijn worden ze geschoren. Dit is de meest diervriendelijke methode en je doet ze geen pijn. Dit kan nog wel eens rare kapsels geven, omdat ik niet zomaar de hele vacht eraf scheer als een kat of konijn een paar klitten heeft. De vacht heeft ook functies zoals temperatuur regulatie en bescherming van de huid en de interne organen.


Ook het wassen van katten of konijnen behoort niet tot de meest diervriendelijke methode. Dit is ook anders dan bij honden, waarbij je dat wel doet. Bij katten en konijnen is het ook niet nodig en het geeft veel stress bij ze. Als konijnen plakpoep aan de billetjes hebben wordt dit uiteraard wel in een badje los geweekt indien nodig.

Gelukkig werken er steeds meer trimmers voor katten en konijnen op de vacht-huid en diervriendelijke methode.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken voor je kat of konijn. Bel, app of mail mij gerust!

78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page