top of page

Vachtverzorging voor konijnen

Bijgewerkt op: 30 jan. 2023Vachtverzorging voor KonijnenDe meeste konijnen zijn nu weer bezig met de vachtwisseling van wintervacht naar zomervacht. Sommige konijnen hebben daar wat hulp bij nodig. Voor een kort of normaal harig konijn kan je het beste met een licht vochtige hand of een vochtig microvezeldoekje door de vacht gaan. Hiermee verwijder je de losse haren. Ook kan je een 1 of 2 keer per week lichtjes met een zwijnenharenborstel de vacht door borstelen. Borstel dan laagje voor laagje van onder naar boven de vacht door. Voor normaal harige konijnen is je natte hand of een microvezeldoekje de beste optie.


Bij langharige konijnen bijvoorbeeld teddy's of angora's en mixjes is het belangrijk om de vacht 1 a 2 keer per week door te borstelen met een zwijnenharenborstel. Een zwijnenharenborstel beschadigd de huid niet, andere borstels doen dat vaak wel. En een zwijnenharenborstel verdeelt mooi de talg over de huid waardoor de haren de natuurlijke glans krijgen/behouden.

Het is ook belangrijk bij langharige konijnen om de oogjes vrij te houden zodat ze geen haar in de ogen krijgen, anders kan dit zorgen voor ontstekingen of irritatie aan het oog.

Voor bijvoorbeeld plakpoep kan je het beter met een nat doekje weghalen en vooral kijken naar de oorzaak van de plakpoep, hiervoor kan je ook specialisten of konijnentrimsters inschakelen. Vaak ligt het aan de voeding of de huisvesting als je konijn regelmatig last heeft van plakpoep.


Heeft je konijnen toch last van klitten of vilt in de vacht, of lukt de vachtverzorging zelf niet helemaal? Schaam je dan niet om je konijn naar een professionele trimster te laten gaan. Ik kom u en uw konijn hierbij graag helpen. De zwijnenharenborstel is nu ook bij mij te koop. Tijdelijk krijg je bij een trimbehandeling nu een gezonde lekkernij mee voor je konijn!89 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page